Agrotain Ultra, i foråret 2022

Sammen med Koch Industries, der er førende på udvikling og salg af urease inhibitorer på verdensmarkedet, introducerer DanGødning A/S, i løbet af foråret 2022, en ny og mere koncentreret formulering af den kendte urease inhibitor, Agrotain, til anvendelse i flydende gødning. Fordelen ved Agrotain Ultra er, at der ved en lavere dosering opnås samme effekt som ved brug af den nuværende Agrotain. Så den eneste forskel landmændene vil opleve er, at der fremover skal håndteres mindre mængder end tidligere.
 
Hvorfor tilsættes Agrotain?

De tre kvælstofformer, der anvendes til faste og flydende gødninger, amid-N, ammonium-N og nitrat-N kan alle tabes fra landbrugsjorden via biologiske og kemiske processer.

  • Amid-N, der ikke er tilsat Agrotain, kan tabes til luften som ammoniak under omdannelsen til ammonium-N.

  • Ammonium-N kan tabes til luften som ammoniak under omdannelsen til nitrat-N (nitrifikation).

  • Nitrat-N kan både tabes ved udvaskning af nitrat og til luften som lattergas og luftformigt kvælstof. Lattergas er en meget kraftig klimagas og mindskning af tabet af lattergas fra nitrat har derfor stor bevågenhed, ligesom tab af N ved udvaskning af nitrat er et centralt punkt i miljøregler.

 
Når det gælder omdannelsen af amid-N til plantetilgængeligt ammonium-N, er der tale om en enzymproces i jorden. Enzymet der omdanner amid-N til ammonium-N kaldes urease. Ved denne proces er der risiko for ammoniakfordampning.

Da amid-N udgør over halvdelen af verdens samlede N-forbrug, er der igennem mange år forsket intensivt i produkter, der kan hæmme (inhibere) enzymaktiviteten for at undgå tab af ammoniak til luften og øge kvælstofeffektiviteten. Agrotain er det mest kendte og gennemafprøvede produkt på markedet.

Størstedelen af den flydende gødning fra DanGødning er baseret på UAN (Urea Ammonium Nitrat). Ved at tilsætte Agrotain Ultra, opnår man en klimavenlig gødning, hvor der er plantetilgængeligt N med det samme, men også N som frigives i vækstsæsonen, så afgrøderne får en jævn vækst.

Anvendelse af urease inhibitorer har været et lovkrav i Danmark siden 2018 for amidholdig gødning udbragt på jordoverfladen. For gødning der nedharves eller placeres, er der ikke behov for anvendelse af Agrotain og er derfor heller ikke et lovkrav.
 
Hvordan foregår skiftet til den nye formulering?

Skiftet til den nye formulering sker i løbet af sæsonen og vil primært kunne ses af den ændrede doseringsvejledning på dunkene og på DanGødning´s app: DG-EXACT. Produktet leveres i de velkendte 2 og 5 liters Agrotain dunke sammen med den flydende gødning. Logo på dunkene ændres samtidig til Agrotain Ultra.

Med venlig hilsen

Lars Hindbo
Rådgivning og produktudvikling

Direkte tlf: + 45 76 20 14 73, mobil: +45 44 10 17 84, email: lhi@dangodning.dk

Agrotain Ultra, i foråret 2022