Vårbyg

Høje udbytter med flydende gødning i vårbyg

Der er udført mange forsøg i vårbyg som viser, at de højeste udbytter opnås ved at placere HELE kvælstofmængden ved såning i f.eks. en DG-NPKtS 15-2-6-2. Placeringseffekten af især fosfor er vigtig, så er marken i forvejen dækket ind med eks. kali, så kan man vælge DG-NPtS 27-3-0-2 og derved sikre fosfor start effekten.
Dette er også den sikreste måde at opnå maltbyg kvalitet. Har man ikke udstyr til at placere gødningen, så kan den med fordel udbringes på sort jord umiddelbart inden såning - evt nedharves lige efter udbringning. (dette skal gøres inden for 4 timer hvis man vil undgå at til sættes inhibitoren DG-NmaX

Kapaciteten ved såning nedsættes dog ved placering af store mængder, så mange vælger at placere en mindre del, og så tilføre den resterende gødning senere, efter fremspiring.
Nogle vælger at udbringe 2/3 af mængden inden såning og så placere den resterende 1/3 i forbindelse med såning. Det kan øge såkapaciteten, hvis man har denne mulighed.

Den bedste udnyttelse af kvælstoffet får man altså helt klart ved udbringning i forbindelse med såning, og ikke ved udbringning senere. Vælger man alligevel at gøre det, skal det udbringes allersenest stadie 28-30. Sen tilførsel af kvælstof øger risikoen for høj protein indhold i maltbyg.