Gødning og saltindeks
Forårsarbejdet er nu kommet godt i gang, og vi får derfor en del spørgsmål om gødskning i forbindelse med såning. Generelt er der sikre merudbytter ved at placere gødningen, og ved traditionel placering lidt under og ved siden af sårillen, kan hele mængden i f.eks. vårbyg, placeres på én gang.
Vælger man i stedet at placere gødningen i selve sårillen, gælder der, både for fast og flydende gødning, lidt andre spilleregler. Her skal man nemlig være opmærksom på gødningens saltindeks.
Næringsstofferne i gødning er som udgangspunkt salte. Saltvirkningen ”hiver” groft sagt vand ud af planternes celler og der kan dermed opstå en svidning. Svidningen kan opstå på rødderne ved placering i sårillen ved såning, men også på blade ved bladgødskning.
En gødnings saltindeks fortæller hvor kraftig en saltvirkning den har. Jo lavere jo mindre risiko for svidning, og det er vigtig viden, hvis man står over for at placere gødning i sårillen eller vil bladgødske. Som udgangspunkt har gødninger med indhold af kaliumklorid og gødninger med højt svovlindhold et højt saltindeks, hvor imod ammoniumholdige fosforgødninger som DanGødning’s DG-NP 9-13 har et lavt saltindeks.
Overordnet set, så bør man ikke placere mere end hvad der svarer til 50 kg. N i selve sårillen. Så en placering i sårillen skal betragtes som en effektiv startgødskning, og kan ikke gøre det ud for en metode der erstatter en traditionel placering.
Er man i tvivl i forhold til valg og brug af gødning, så giv os et kald.
Med venlig hilsen
Lars Hindbo
Rådgivning og produktudvikling
Direkte tlf: + 45 76 20 14 73, mobil: +45 44 10 17 84, email: lhi@dangodning.dk