Teknik til udbringning af DanGødning

Udbringning af flydende gødning foregår enten med en almindelig marksprøjte eller ved placering i jorden samtidig med etablering af en afgrøde.

Der er positiv effekt af at placere gødning ved etablering af en afgrøde. Mest velkendte er de positive effekter i majs, kartofler og vårbyg. Mange har dog endnu ikke udstyret på såmaskinen til at kunne placere gødning. En løsning med at iblande fast gødning i udsæden er muligt, men kan være besværligt og er ikke optimalt.

Man kan vælge at eftermontere udstyr til placering af gødning, og her bør man af flere grunde overveje flydende gødning. Det er for det første væsentligt nemmere at eftermontere udstyr til flydende gødning end fast gødning, og for det andet, så er er det ofte placering af fosfor, som giver de store merudbytter.

Fosforen i en flydende DanGødning er 100% vandopløselig og er dermed 100% plantetilgængelig, lige fra det øjeblik den er placeret ved siden af frøet/kernen. Med det indførte fosforloft, er en 100% udnyttelse, af det fosfor som udbringes, essentiel.

Ved udbringning med marksprøjten er der forskellige typer af dyser som kan vælges, alt efter arbejdsopgaven. Som udgangspunkt er det vigtigt at forstå, at langt størstedelen af næringsstofferne i den flydende gødning optages gennem rødderne, ganske som husdyrgødning og fast gødning. Det er derfor vigtigt at danne store dråber, som kommer ned på jorden.

Ved en decideret bladgødskning, skal man være opmærksom på, at planterne kun kan optage en begrænset mængde næringsstof gennem bladene på én gang. Ved tildeling af større mængder næringsstoffer ved bladgødskning, bør man derfor tildele mindre mængder ad flere gange. 
 
Almindelige fladdyser:

  • Bør kun benyttes til decideret bladgødskning, hvor der skal udbringes f.eks.  5-20 kg. N pr. ha.

Gødningsdyser:

  • Der findes flere producenter og typer af gødningsdyser på markedet. Med en 5-7 huls gødningsdyse opnås en rigtig god og jævn gødningstildeling i marken. Valg af gødningsdyse, tryk og kørehastighed afstemmes, så der opnås store dråber, der falder lodret ned gennem afgrøden og ned på jorden.

 Driplerør:

  • Er specialdesignet til at give store dråber, og er ikke særlig vindfølsom. Benyttes ofte til sengødskning i hvede.

Droplegs/slæbeslanger:

  • Benyttes ved sen udbringning i vækstsæsonen af store gødningsmængder, hvor man vil undgå afsætning på bladene. Kan evt. benyttes i majs.

En kæmpe hjælp, når man skal udbringe DanGødning, er DanGødning’s app – DG-EXACT, som hjælper med dysevalg, tilsætning af vand og Agrotain. Den kan downloades til smartphone, men kan også benyttes fra vores hjemmeside.

Med venlig hilsen

Lars Hindbo
Rådgivning og produktudvikling

Direkte tlf: + 45 76 20 14 73, mobil: +45 44 10 17 84, email: lhi@dangodning.dk

Teknik til udbringning af DanGødning