Forårsaktivitet

Vi har i et tidligere nyhedsbrev redegjort for vigtigheden af at svovl er til rådighed for planterne, både i forhold til kvælstofudnyttelse og kvalitet. Vi har siden fået en del henvendelser fra landmænd, som skal bruge store mængder husdyrgødning, og ikke har været i stand til at fremskaffe handelsgødning med svovl.

Udfordringen er, at størstedelen af svovl i husdyrgødning er organisk bundet, og derfor ikke er tilgængeligt for planterne. 1. års effekt af svovl fra husdyrgødning er i praksis noget man ser bort fra. Arealer som jævnligt tilføres husdyrgødning vil efter en årrække have en eftervirkning svarende til 4-6 kg. svovl pr. ha., men husdyrgødning kan altså ikke afhjælpe en akut svovlmangel. Er husdyrgødningen derimod forsuret med svovlsyre, så vil den indeholde et højt indhold af tilgængeligt svovl.

Den optimale løsning vil være at vælge en svovlholdig flydende DanGødning som f.eks. DG-NtS 17-17 eller DG-NtS 20-10, og på den måde få tilført svovlen. Her indkasserer man ovenikøbet den sidegevinst, at svovlkilden AtS, også har inhiberende effekt, så kvælstoffet der udbringes udnyttes endnu bedre.

Med hensyn til udbringning her i det tidlige forår, så er anbefalingen som tidligere år at køre på tørre planter, ikke i direkte sol, ikke forud for nattefrost og max 30 kg. svovl pr. ha. pr. gang.

Rent klima og miljømæssigt er kvælstofsammensætningen i DanGødning en klar fordel, da der ikke er så stor en andel på nitratbasis, men derimod på ammonium og amid basis. Dette mindsker risikoen for lattergasemission og udvaskning. Alligevel anbefaler vi, at man deler gødskningen over flere omgange med mindre tildelinger. På den måde får man en mindre koncentration af kvælstof i rodzonen. Dette mindsker risikoen for udvaskning og lattergasemission yderligere og forøger kvælstofudnyttelsen yderligere.

Med venlig hilsen

Lars Hindbo
Rådgivning og produktudvikling

Direkte tlf: + 45 76 20 14 73, mobil: +45 44 10 17 84, email: lhi@dangodning.dk

Forårsaktivitet