Nye lovkrav ved brug af flydende gødning

Det forventes, at der pr. 1. august 2019 kommer en ny husdyrbekendtgørelse, der omfatter krav om tilsætning af ureaseinhibitorer ved udbringning af ureabaseret kvælstof (amidkvælstof). Undtaget er gødning, der nedbringes inden 4 timer eller placeres i forbindelse med såning.   

Amid-N udvaskes ikke som tilfældet er for nitrat-N. Under ugunstige forhold kan der imidlertid tabes ammonium fra amid-N, hvis der ikke er tilsat ammonium thiosulfat og/eller en ureaseinhibitor. Begrundelse for ændringen i husdyrbekendtgørelsen er derfor et af flere tiltag, for at reducere kvælstoftab og klimabelastningen fra landbruget.

Ammonium Thiosulfat (AtS), der ligesom Agrotain er en effektiv inhibitor er ikke omhandlet i bekendtgørelsen. Vi forventer at ammonium thiosulfat medtages ved en fremtidig revurdering af bekendtgørelsen.

Hvordan virker Agrotain?

DanGødning er baseret på tre kvælstofformer amid-N, ammonium-N og nitrat-N. Afgrøden optager ammonium-N og nitrat-N, mens amid-N skal omdannes til ammonium og nitrat før den optages. I jorden vil amid-N, via enzymet urease, omdannes til kuldioxid og ammoniak hvorefter ammoniak vil reagere med vand i jorden og danne ammonium. Agrotain, hvis aktivstof er NBPT (N-(n-butyl) thiophosphortriamid), hæmmer enzymet urease og forsinker derved omdannelsen af amid-N til ammonium og sikrer derved mod tab af ammonium til luften.

Anvendelse af DanGødning med Agrotain

Amid-N kan, i modsætning til nitrat-N, udbringes tidligt uden risiko for udvaskning. Dermed giver DanGødning med Agrotain og Ammonium Thiosulfat (AtS) en effektiv og jævn tilførsel af N i løbet af vækstsæsonen. I nedenstående forsøgsserie har tidlig udbringning af DanGødning således givet 2,7 hkg. merudbytte i forhold til samtidig udbringning af fast gødning.

Vær opmærksom på at Agrotain nedbrydes efter nogle få uger hvis den er opblandet i gødningen. Det er derfor vigtigt, at Agrotain først tilsættes ved udbringning.

DanGødning leverer derfor Agrotain separat i dunke samtidig med levering af gødningen.

Ammonium Thiosulfat (AtS)

Ammonium Thiosulfat (AtS) virker ligesom Agrotain også som ureaseinhibitor. Derudover virker Ammonium Thiosulfat også som nitrifikationshæmmer (omdannelse af ammonium- N til nitrat-N) og modvirker derved udvaskning af nitrat-N.

DanGødning tilsætter så vidt muligt Ammonium Thiosulfat (AtS) til alle gødninger. Herved sikres en effektiv svovlforsyning til planterne og er sammen med Agrotain en optimeret udnyttelse af N.

 Ammonium Thiosulfat (AtS) har udover at virke som inhibitor andre fordele:

  • AtS sikrer en lang periode med plantetilgængeligt svovl.

  • AtS forbedrer plantetilgængeligheden af mikronæringsstoffer og fosfor, pga. forsuringseffekt. 

 AtS gør det muligt, at sammensætte gødninger med et samtidigt højt indhold af kvælstof og svovl.

Afgrøderne har som tommelfingerregel et svovlbehov svarende til 10-20 pct. af afgrødens kvælstofbehov. Det er især vinterraps og slætgræs, der har et højt svovlbehov. I forhold til kvælstof er svovl i afgrøden immobil. Derfor er det vigtigt, at afgrøderne har en kontinuerlig tilførsel af svovl gennem hele afgrødens vækstperiode. Det er især vigtigt, at være opmærksom på dette under rapsens afsluttende blomstring, hvor der er et stort S behov til skulpe- og frødannelse.

I hvede med tilstrækkelig svovlforsyning blev 70 pct. af kvælstof i bladene remobiliseret til kernerne i kernefyldningsperioden, mens kun ca. 35 % blev det i hvede med svovlmangel (Planteavlorientering nr. 07-427 2002).

Nye lovkrav ved brug af flydende gødning