Startgødning med fosfor sikrer høje udbytter

Det er vigtigt, at afgrøden er velforsynet med plantetilgængeligt fosfor ved fremspiring, for at opnå en hurtig og god rodudvikling. Udover betydning for rodudviklingen har fosfor en positiv indvirkning på blomstring, frøsætning, stivelsesindhold mm.

Fosfor findes i relativt store mængder i jorden, men størstedelen er fast bundet. Fosfor er derudover immobilt i jorden. Det er derfor vigtigt, at fosfor er tilgængeligt i rodzone i den rette form og mængde. 

Tab ikke det kostbare fosfor

Afgrøden optager kun fosfor som orthofosfat. En del af det fosfor der tildeles i faste gødninger er i citratopløselig form. Det vil sige, at det ikke umiddelbart er tilgængeligt for planterne, og derfor først omdannes til orthofosfat på et senere tidspunkt. For at sikre den rette forsyning under roddannelsen, er det derfor vigtigt, at se på mængden af vandopløseligt fosfor der tildeles.

Fosfor i DanGødning består af 100 pct. vandopløseligt fosfor. Både i form af orthofosfat der er plantetilgængeligt her og nu, og der omdannes jævnt til orthofosfat i løbet af rodudviklingsperioden Denne unikke fosfor sammensætning sikrer, at afgrøden dermed er velforsynet med orthofosfat gennem hele den kritiske roddannelsesperiode.

Forkæl majsen med DG-NPtS 17-7-0-3

Landsforsøgene har igennem en årrække haft start-gødningsforsøget til majs. Der er i Landsforsøgene SEGES 2019 opnået gode merudbytter ved placering af 15 kg. P/ha. via DG NPKtS 17-7-0-3.

Når kartoflerne skal godt fra start

Placering af DG-NP 11-16 vil være optimalt startgødning for kartoflerne. I USA er det almindelig praksis, at placere flydende gødning i kammen over læggekartoflen. Hos DanGødning har vi i samarbejde med AKV Langholt, afprøvet denne teknik. Der blev opnået høje merudbytter og stivelsesprocenter ved placering af DG-NP 11-16 end uden placering. Kartoflerne har et lille rodnet i forhold til næringsstofbehovet, derfor er det utrolig vigtigt med god næringsstofforsyning og høj plantetilgængeligt fosfor tæt på rødderne i hele rodudviklingsperiode, for at opnå høj knoldsætning og stivelsesprocent i knoldenes indhold.   

DG-NP 11-16 er neutral gødning og er derfor ikke på samme måde aggressiv mod lægge-maskineriet som den sure gødning er. 

Vil du vide mere?

Kontakt os endelig på tlf. +45 76 20 14 80 hvis du vil vide mere. Vi er altid klar til at rådgive angående optimal anvendelse af DanGødning, og deltager også gerne med indlæg i erfagrupper eller andre faglige grupper.

Emner kunne være:

  • Præcision og effektivitet.

  • Planternes optagelse af næringsstoffer. Betydningen af anvendelse af 100% opløselige næringsstoffer.

Startgødning med fosfor sikrer høje udbytter